Porre-ærtesuppe

Porre-ærtesuppe

Porre-ærtesuppe (2-3 liter)

3 store porre med top

500 g. ærter

2 liter suppe (grøntsagssuppe eller kyllingesuppe)

2 tsk. timian

3 laurbærblade

salt

friskkværnet rosenpeber, eller sort pepper

smør

Fjern de yderste 1-2 lag på porrerne og brug gerne der meste af den grønne top. skær porrerne ud i grove stykker og svits dem i smør til de er bløde men ikke har taget for meget farve, tilsæt timian og laurbærblade. Hæld suppen på og kog i 10 min. tilsæt ærterne og kog yderligere 10 min. Tag laurbærbladene op. Brug en stavblender eller blender til at blende suppen med til den er helt findelt. smag til med salt og peber. Tilsæt evt. lidt ekstra suppe hvis den er for tyk.

Serveres med et godt brød til se evt. brød her på siden.

Velbekomme <3

Græskarsuppe

Græskarsuppe

Græskarsuppe

1 hokkaidosquash

1 rød chilipeber

2 løg

2-3 fed hvidløg

1 tsk. kanel

1 tsk. kardemomme

1 ds. kokosmælk

1-2 liter bouillon

Kokosolie eller gammeldagskærnet smør

Vask evt. snavs af hokkaidosquashen, del den og fjern kernerne og stilken. Skær hokkaidoen i mindre stykker (skallen skal blive på). Krydderierne svitses i fedstoffet. Løg, hvidløg og chili skæres i mindre stykker og kommes i. Kom hokkaido og en liter bouillon i og kog 30 min. tilsæt kokosmælken og kog videre til suppen er varm. Brug en stavblender eller blender til at findele suppen. Tilsæt mere bouillon hvis suppen er for tyk.

TIP: server suppen med kogte linser fx gourmet linser eller beluga linser. Evt. creme fraise, skyr eller soyayoghurt og stykker af mango.

Velbekomme <3

Dosa

Dosa

Dosa er små fermeterede pandekager fulde af mælkesyrebakterie, en såkaldt probiotika, som er guf til dine gode tarmbakterier. De smager lidt syrligt og det afhænger af hvor længe du lader dem fermetere, hvor syrlige de bliver. Jeg bruger disse Dosa, der hvor jeg ellers ville tage en skive rygbrød. Du kan også lave nogle Dosa som er lidt større og rulle dem med fyld og komme dem i madkassen.

Oprindelig er Dosa fra Indien og lavet af en blanding af ris og linser. Jeg har valgt at bruge linser og quinoa for at få så mange proteiner i som muligt. Du kan bruge alle former for linser og quinoa.

Dosa 10-12 små

1 dl. delikatesselinser

1 dl. sort quinoa

1 tsk. salt

1 tsk. bukkehornfrø eller fennikelfrø

Vand

Dag 1: Skyl linser og qiunoa godt og kom dem i en beholder med låg, der kan indeholder mindst 1 liter, men en åbning stor nog til at en stavblender kan komme ned i den.

Kan alle ingredienser i beholderen og hæld vand i til der er ca. 3 cm. over blandingen. Stilles på køkkenborden i 24 timer. Lad låget ligge løst på.

Dosa dag 1
Dosa dag 1

Dag 2: Fermeteringen er i fuld gang og du kan se boblerne fra gæringen. Brug en stavblender til at findele blandingen, eller brug en blender og hæld dejen tilbage i beholderen. Tilsætter evt. lidt vand, hvis den er for tyk. Lad dejen stå 1-2 dage yderligere.

Dosa dag 2
Dosa dag 2

Dag 3: Lugt til dejen. når den har en let syrlig lugt er dejen klar til at stege. Rør i dejen og lav små pandekager på en pande. Steg dem i kokosolie eller gammeldags kærnet smør. Bruger du ikke hele dejen, kan du opbevare den i køleskabet et par dage.

Dosa dag 3
Dosa dag 3

Majspandekager

Majspandekager
Majspandekager

Majspandekager ca. 8 stk.

4 æg

100 g. glutenfri havremel

100 g. fuldkorns majsmel

ca. 3 dl. vand

½ dl. smeltet smør

1 tsk. salt

Pisk æg, mel og salt godt sammen til dejen er klumpfri. Rør herefter smeltet smør i. Hæld vand i lidt ad gangen, til dejen får den ønskede tykkelse, lad hvile i 30 min. Tilsæt evt. mere vand hvis dejen er blevet for tyk.

Steg på panden i smør (gammeldags kærnet) eller kokosolie (gerne en blanding af de to).

Serveres med forskellig fyld. her er det kyllingstykker stegt i chili, spidskommen, gurkemeje, salt og peber. Her til, et fad med tomater, rød spidskål, gulerødder, rød peber, agurk, blandet babysalat. Rødløg, guacamole, revet ost, hjemmelavet chilisauce (Tex mex sauce).

Velbekomme <3

Pandekager

Pandekager

20. Februar er pandekagens dag og det skal fejres, for hvem elsker ikke pandekager, jeg gør 😉

Her får du en glutenfri og laktosefri udgave af en pandekage, som smager super lækkert.

Velbekomme <3

Pandekager ca. 12 stk.

4 dl. glutenfri mel (kokosfibre, havremel, fuldkorns majsmel, boghvedemel)

4 æg

1 tsk. salt

2 spsk. kokossukker

½ tsk. vaniljepulver

1 dl. smeltet smør (gammeldags kærnet)

4-5 dl. plantemælk

Det er vigtig at du vælger mere end en slags glutenfri mel, fordi, de hver især har en markant smag og opfører sig forskelligt i bagværk. Jeg har brugt alle fire slags, nævnt her, du kan sagtens bruge andre en disse.

Mel, sukker, salt og vanilje pulver blandes. Æggene kommes i og der piskes godt til dejen er klumpefri. Herefter tilsættes smørret. Mælken tilsættes lidt ad gangen til dej får den ønskede tykkelse. Lad dejen hvile i 15-30 min og tilsæt evt. ekstra væske hvis den er brevet for tyk.

Steg pandekagerne på en pande i smør, til de er gyldne på begge sider.

Velbekomme<3

Squashfrikadeller

Squashfrikadeller
Squashfrikadeller

Disse squashfrikadeller er et godt alternativ til dem af kød. Laver du dem med quinos, får du gode plantebasseret protein med. Spis dem på en kødfri dag eller kolde i madpakken.

Squashfrikadeller ca. 12. stk.

500 g. squash

100 g. løg

3-4 fed hvidløg

Saften af ½ citron

½ dl. plantefløde eller vand

100 g. kogt qinoa (eller glutenfri havregryn)

2 spsk. HUSK

4 spsk. glutenfri mel fx. kikærtemel

salt, peber

Friske eller tørrede krydderurter, her er brugt salvie og persille.

Riv squash på et rivejern på den grove side. Kom 1½ tsk. salt på og lad stå i 10 min.

Riv løg og pres hvidløg, blad med krydderurter, peber og citronsaft. Bland den kogte quinoa med vandet. pres så meget af saften fra squashen og tilsæt løgblanding og quinoa. Bland mel og HUSK og vend det i. Lad farsen stå i ca. 30 min. på køl. Hvis farsen er for tynd eller fast, kan du tilsætte mere vand eller mel. Form frikadellerne med en ske og steg på panden i kokosolie eller gammeldagskærnet smør.

Velbekomme <3

Serverings forslag: Squashfrikadeller, rødbede hummus, salat og brød.

Kalkun Potjie

Kalkun Potjie
Kalkun Potjie

Kalkun Potjie (6-8 portioner)

En Potjie er en lille støbejernsgryde på 3 ben, som bruges til tilberedning af gryderetter og åben ild i Syd Afrika. Her er retten lavet i en gryde.

Her får du alt i en gryde, hvilket giver mindre opvask og nemmer madlavning.

900 g. kalkunbryst

2 store rødløg

3-4 fed hvidløg

500 g. små kartofler

500 g. gulerødder

300 g. spidskål

1 stor håndfuld baby spinat

1 hel stang ægte kanel (eller 1-2 tsk. ægte kanel stødt)

4-6 hele kryddernelliker (eller ½ tsk. stødt)

2,5 dl. bouillon

Salt, peber

1 spsk. kokosolie

Halvdelen af olien smeltes i gryden, kanel og nelliker kommes i. Rødløg skæres over i to halve og skæres i skiver på langs og kommes i gryden sammen med grovhakkede hvidløg.

Tag løgene op af gryden og gem til senere.

Kødet skæres i store tern. Kom resten af olien i og brun kødet lidt af gangen.

Skær kartoflerne over (større kartofler skæres over flere gange). Kom kartoflerne i gryden og tilsæt bouillonen.  

Gulerødderne skrælles og skæres i skiver og lægges i et lag over kartoflerne. Læg kødet og løgene over, drys med salt og peber. Skyl spinaten og læg den i gryden, drys med salt og peber. Skær spidskål ud og læg det i gryden. Drys med salt og peber, læg låget på og simre til kartoflerne er møre ca. 20 min.

Rør rundt i gryden, så det hele blandes, smag til med salt og peber. Server retten som den er eller med lidt grøn salat.

Velbekomme <3

Lørdags-kylling

Lørdags-kylling
Lørdags-kylling

Lørdags-kylling (4-6 portioner)

Jeg husker endnu de mange gange, min mor satte en lørdags kyllingen i oven. Det var et kæmpe hit den gang de kom på markedet. Det var nemt, hurtigt og lige fra fryseren og direkte i oven. Jeg mindes stadig smagen, den var helt sikker ikke et hit. Vi vil stadig gerne have nemme løsninger, men ikke mindst også sunde lækre retter. Jeg har lavet en opgradering, hvor alt er i samme fad. Jeg har brugt frosne rodfrugter for at lette noget af arbejdet.

1 hel kylling eller 6-8 stykker kylling fx hele lår.

1 pose frosne rodfrugter ca. 500 g.

300 g. rødløg

300 g. svampe (portebellosvampe, marksvampe eller ligende)

500 g. kartofler

Salt, paprika, rosmarin

Kokosolie og gammeldags kærnet smør

Tænd oven på 200 C varmluft. Kartoflerne skæres i tern (ca. 2 X 2 cm) og kommes i et fad sammen med de frosne rodfrugter, kom lidt salt på og stil dem i oven med det samme. Kyllingen deles i 6 stykker. Evt. overskydende kylling, ryg mm. kan fryses ned og bruges til Bone Broth. Kyllingestykkerne krydderes med salt, paprika og rosmarin og stykkerne brunes i en blanding af kokosolie og smør. Imens skæres svampe og rødløg i mindre stykker. Læg kyllingestykkerne til side og kom svampe og løg i fedstoffet og steg et par min. og kom det i fadet sammen med kyllingestykkerne. Steg i oven i ca. 30 min. Serveres med grøn salat.

Velbekomme <3

Vinter Suppe

Vinter Suppe
Vinter Suppe

Vinter suppe er en dejlig fyldig suppe, lavet af lækre vintergrøntsager. At lave en suppe af de grøntsager man har i køleskabet, er en god måde at få brugt de grøntsager, man har i køleskabet på. Det betyder ikke noget at de er lidt “slatne”, de kan sagtens bruges.

Til suppen her har jeg brugt: løg, hvidløg, pastinak, knoldselleri, gulerod, søde kartofler, palmekål, porre. Sørg for at ordne alle grøntsagerne inden du går igang.

Løgene deles og skæres i skiver. Hvidløgs fed hakkes og begge dele svitses i kokosolie sammen med krydderier efter eget valg, jeg har brugt timian, paprika og røget paprika. Hæl bouillon på og kom alle de “hårde” grøntsager i og kog i 20 min. kom de “bløde” grøntsager i til sidst (her er det palmekål og porre). Kog yderligere 10 min. og server med et godt brød til.

TIP: Suppen kan spises som den er eller tilføjes en rest kød fx stegt kylling eller tofu.

Kernestykker og softkernebrød

Kernestykker

Kernestykker (10-12 stk.)

180 g havregryn (glutenfri)

100 g græskarkerne

100 g solsikkekerner

70 g hørfrø

50 g grofthakkede valnødder

20 g chiafrø

10 g salt

5 dl. lunken vand

18 g HUSK

1 spsk. kokossirup eller melasse (restprodukt fra sukker produktion, som indeholder gode næringsstoffer)

Alle de tørre ingredienser blandes i en skål. Vand, husk og sirup piskes hurtigt sammen. Tilsæt straks de tørre ingredienser. Lad hvile i køleskab i minimum en 1 time. Form med hænderne (på samme måde som en snebold) 10-12 boller og sæt på bageplade med bagepapir, drys med frø. Tænd ovnen på 200 C varmluft. Når ovnen er varm skruses ned til 175 C og pladen sættes ind nederst i oven. Bag i ca. 40 min alt efter størrelsen af bollerne. Opbevares bedst på frost.

Velbekomme <3

Softkernebrød

Softkernebrød

Samme opskrift som kernestykkerne.

Når du har lavet dejen hælder du den i en form og bager straks. Opvarm ovnen på 200 C. og skru ned til 175 C. og bag i 60 min.

Velbekomme <3